Hypotheek · Saving

Bijstorten in het spaargedeelte

Zoals ik eerder meldde hebben we contact gezocht met onze hypotheekverstrekker om te zien naar de mogelijkheden voor het bijstorten in het spaargedeelte van de verzekering. Ondanks dat onze adviseur eerder in 2014 vertelde dat het niet mogelijk was om bij te storten leerde opnieuw navraag dat dit wel mogelijk blijkt te zijn.

Na een kort maar informatief gesprek bij de hypotheekverstrekker kwam het eerst voorstel snel onze kant op. De vraag was een maximale storting met doelstelling maandbedrag te verlagen.

Om aan de maximale bandbreedte te komen zou een storting van €16.500,- gedaan kunnen worden. Een en ander verder besproken komen we nu tot een duale storting in dit polisjaar en volgend polisjaar. Een nieuwe herberekening zou dan eind volgend polisjaar berekend kunnen worden.

Helaas wordt ook hiervoor een boete berekend van ongeveer €3700,-, een zogenaamde disagio. De volgende omschrijving dekt de lading wel: “Afkoop van toekomstige renteverplichtingen door een bedrag ineens te betalen.” Navraag leert dat hier niets aan te doen is en dat deze afhankelijk is van de het verschil van de rentestand in de polis en de huidige rente. Dat verschil is uiteraard op dit moment behoorlijk groot.

De maandlasten zouden dan volgend polisjaar dalen van €247,50 naar €168,- (€79,50 per maand!). Een verschil voor de komende 20 jaar van (€247,50 minus €168 * 12 * 20) =  €19.080,-. Hierin is de disagio al verrekend. Het grote positieve van deze storting t.o.v. het aflossen op het aflosvrije gedeelte is dat hier volledige hypotheekrenteaftrek behouden blijft. Nadeel is natuurlijk dat je totale hypotheekschuld niet daalt.

Een ander nadeel is uiteraard dat deze extra inleg niet meer toegankelijk voor jou is als “reserve-potje” zoals dit wel op je spaarrekening zo is. Maar in tegenstelling tot je huidige spaarrekening haal je hier wel voorlopig (in ieder geval nog de komende rentevaste periode van 10 jaar) 4,4% rente op.

Voorzichtige berekeningen van de hypotheekverstrekker wijzen erop dat in de toekomst mogelijk het geheel nog verder kan zakken naar onder de €100!

Op dit moment leggen we de laatste stappen aan het voltooien van deze wijziging. Als we dit voor elkaar hebben dan is weer een fundament gelegd voor het sneeuwbal effect waarmee we hopen financiële onafhankelijkheid te bereiken!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s