Hypotheek · Saving

Hypotheek aflossen: Part 1 (aflossingsvrije gedeelte)

Zoals vermeld in mijn korte beschrijving wonen wij naar alle tevredenheid in ons huisje. Zoals vrijwel iedereen hebben wij hier ook een hypotheek op lopen.

Aangezien we proberen grip te krijgen op onze kosten en financiële situatie ontkom je er niet aan om ook in de wondere wereld van de hypotheken te duiken. Aangezien dit om grote bedragen gaat valt hier vaak nog winst te behalen.

Aangezien het vrij veel is wat op je afkomt heb ik (nu al) besloten deze blog in meerdere delen te doen. Zo heb ik voor mezelf overzicht, maar is het ook wat makkelijker te behappen voor die enkele lezer die hier komt.

De hypotheek bestaat uit twee gedeeltes:

  1. Bankspaarhypotheek gekoppeld aan een levensverzekering á 145.000 (gegarandeerd einde looptijd tegen een rente van 4,4%.
  2. Aflossingsvrije hypotheek van 67.800,- tegen een rente van 4,4%.

Beide hypotheken lopen gelijktijdig af in 2036.

Hoewel we nog geen keuze hebben gemaakt wat we met ons spaargeld doen, ga ik nu voornamelijk dieper in op het aflossen van het hypotheekvrije gedeelte. Qua berekeningen is deze immers het “makkelijkst” om te doen.

Aangezien de rente op 4,4% staat betaal ik jaarlijks €2983,20 aan rente voor dit gedeelte van de hypotheek. Dit betekent dus dat ik aan het einde van de looptijd van 30 jaar een totaal van €89.496,- (even voor het gemak uitgaande dat de rente na de 20 jaar vast periode hetzelfde blijft). We hebben dan dus in totaal €21.696 aan rente betaalt en zitten nog steeds met een restschuld van €67.800,-.

Als je het zo uitrekent dan klinkt dat best duur en eerlijk gezegd dat is het ook. De maandtermijnen lijken laag maar als je het totaal bekijkt (en zelf berekent) dan wordt de waarheid pijnlijk duidelijk. Er moet natuurlijk wel opgemerkt worden dat de hypotheekrenteaftrek hier nog niet vanaf is gegaan.

Maar uitgaande van bruto rente is berekening als volgt wanneer ik bijvoorbeeld €20,000,- eenmalig zou aflossen:

Rente op jaarbasis is 4,4% van €67.800 = €2983,20. Als we vervroegd zouden aflossen dan wordt de nieuwe rente op jaarbasis: €47.800 a 4,4% = €2103,20.

Als we dit extrapoleren tot het einde van de rentevaste periode in 2026 dan is de besparing in betaalde rente: (€2983,20 * 10 jaar) – (€2103,20 * 10 jaar) = €17.600,-!

Oftewel een eenmalige (bruto) inleg op het aflosvrije gedeelte van €20.000,- scheelt ons in de komende 10 jaar  €17.600,-.

Ik kan helaas op dit moment nog niet goed berekenen (ben ik aan het uitzoeken!) hoeveel invloed de hypotheekrenteaftrek hierop heeft om de netto besparing uit te rekenen, maar op basis van bruto bedragen lijkt het aflossen op dit gedeelte van de hypotheek een goede optie.

 

One thought on “Hypotheek aflossen: Part 1 (aflossingsvrije gedeelte)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s